Cântăm la noi acasă din nou!

După recitalul de absolvire a liceului, cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o pe scenă până la acel moment, eu și cei doi colegi și prieteni ai mei, Iulia Rus și Marian Bocșa, revenim în fața dumneavoastră. De această dată, trioului s-au alăturat și patru tineri viitori cântăreți foarte talentați, elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, Iulia Boncea și Estera Horoba (clasa a IX-a, prof. Alexandra Neamțu), Alexa Dragu (clasa a IX-a, prof. Roxana Costeanu) și Aurelian Filip (clasa a XII-a, prof. Marian Țigănilă). Repertoriul va cuprinde arii, duete și chiar scene din opere, operete și musicaluri de Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Lehar, Georg Friedrich Handel, Giuseppe Verdi, Frederick Loewe,  Gioacchino Rossini, dar și arii antice sau de concert și lieduri de Tiberiu Brediceanu, Luigi Arditi, Alessandro Scarlatti, Antonio Caldara, Giovanni Paisiello, Giovanni Batista Pergolesi.

Nu vreau să divulg prea multe dintre surprizele noastre din repertoriu, dar pentru a vă stârni și mai mult curiozitatea o să menționez faptul că, dintre numerele de anul trecut, doar 2-3 se repetă și de această dată, iar acest lucru nu se întâmplă din cauză că a secat izvorul repertoriului de operă pe care l-am fi putut aborda, ci datorită faptului că acestea au avut un impact extraordinar la public, iar unul dintre aceste titlul este Duetto buffo di due gatti de Gioacchino Rossini, pe care îl voi interpreta alături de colega mea, Iulia. Printre noutățile pe care le veți asculta se numără celebra arie I could have danced all night din musicalul My Fair Lady de Frederick Loewe interpretată de Iulia Rus în rolul Elizei Doolittle, o scenă din atât de binecunoscuta operă mozartiană Nunta lui Figaro în care voi interpreta rolul Susannei, iar Marian Bocșa va interpreta rolul lui Figaro. Prin intermediul ariilor celor mai mici dintre noi, elevelor de clasa a IX-a, vom păși puțin și într-o epocă muzicală mai îndepărtată și mai puțin cunoscută, barocul.

Iar acum că v-am câteva indicii în legătură cu lucrările cu care vă vom încânta, o să vă prezint puțin și „distribuția” acestui spectacol, pornind de la cei mai micuți…

Iulia Boncea, Estera Horoba și Alexa Dragu sunt eleve ale Liceului de Muzică „Tudor Jarda” în clasa a IX-a. Și-au început studiile muzicale cu studiul instrumentului, dar curiozitatea pentru cel mai frumos și complex instrument din lume, vocea umană, le-au condus pașii către studiul canto-ului clasic sub îndrumarea profesoarelor Alexandra Neamțu, respectiv Roxana Costeanu. Drumul lor abia interpreta trei dintre cele mai frumoase arii antice scrise vreodată, Sebben crudele de Antonio Caldara, Se tu m’ami de Giovanni Battista Pergolesi și Chi vuol la zingarella de Giovanni Paisiello.

Colegul lor ceva mai mare, Aurelian Filip este elev în clasa a XII-a la același liceu. Și el și-a început studiile muzicale cu studiul viorii, iar în prezent studiază cantoul clasic sub atenta îndrumare a profesorului Marian Țigănilă. Aurelian nu mai este de mult străin de scenă, el având experiență din concursuri, recitaluri, producții școlare și multe alte evenimente la care a avut ocazia să-și etaleze calitățile vocale. În palmaresul său se numpără premiul I la Concursul de Interpretare al Muzicii Românești Sigismund Toduță, dar și la Olimpiada locală de Interpretare. În cadrul recitalul nostru, Aurelian ne va încânta cu două arii cunoscute și foarte frumoase și, deși nu vreau să divulg prea multe, vă voi spune doar că într-una dintre ele va interpreta rolul lui Figaro din opera Nunta lui Figaro.

De aici încolo îmi va fi mai greu să vorbesc pentru că este vorba despre cei doi foști colegi ai mei de liceu și actuali cei mai buni prieteni, Marian Bocșa și Iulia Rus, cu care am trăit cea mai frumoasă experiență scenică de până acum, Recitalul de Absolvire din 2 iunie 2015, pe care dorim să-l repetăm în data de 26 aprilie, dar într-o variantă îmbunătățită, atât din punct de vedere repertorial, cât și din punct de vedere vocal. Cei doi, acum studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, au acceptat  cu mare plăcere să mă însoțească din nou pe scenă, iar pentru acest lucru trebuie să le mulțumesc încă o dată! Toți trei am studiat cantoul clasic la clasa prof. Conț Cristian și am participat împreună la concursuri precum Concursul de Interpretare a Muzicii Românești Sigismund Toduță de la Bistrița, Concursul de Interpretare Muzica pentru toți din Baia Mare, Concursul Tinere talente din Oradea și Concursul de Interpretare Achim Stoia de la Iași, dar și la recitaluri, producții și concerte organizate cu diferite ocazii. De această dată, Marian va apărea pe scenă în postura lui Figaro și Don Giovanni, iar Iulia va fi tânăra Zerlina, Eliza Doolittle și Marcellina, dar nu numai. Tentația este mare în a vă dezvălui ce personaje voi interpreta, dar încerc să nu dezvălui prea multe dintre surprizele noastre. Un singur incidiu voi da… Oscar din opera Bal Mascat de Giuseppe Verdi.

Vă așteptăm cu mare drag marți, 26 aprilie, ora 18:30 la Sinagoga Bistrița să vă cântăm și să vă încântăm timp de aproximativ o ora și jumătate și să ne bucurăm cu toții de frumusețea și complexitatea muzicii de operă!

Kisses, Bianca

2

You might also like