Artiști și Realitate

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj Napoca găzduiește cea de a doua ediție a unui eveniment inițiat și coordonat de prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu și conf. univ. dr. Oana Bălan-Budoiu, două personalități despre care sunt mândră să spun că-mi ghidează cu profesionalism pașii în domeniul artistic și pentru care port o deosebită considerație. Intitulată sugestiv și definitoriu Artists & Reality, conferința internațională reprezintă un liant între tinerii artiști și „realitate”. Sau, altfel spus, facilitează întâlnirea dintre scenă și ceea ce se întâmplă în spatele acesteia, prin intermediul unor speech-uri, mai mult sau mai puțin formale, în funcție de dorința protagoniștilor, care răspund la câteva întrebări esențiale în viața oricărui artist la început de drum, precum unde se termină iluziile și începe realitatea? sau facem artă sau industrie?

Așadar, invitații acestei ediții au ales să profite de această întâlnire pentru a avea parte de un turneu de ping-pong intelectual alături de tinerii prezenți. Primii speakeri, violiniștii Vlad Baciu (concertmaestru al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca) și Gabriel Croitoru (solist și profesor al Universității de Muzică din București) au lansat teme importante asupra cărora ajungem, unii dintre noi, să ne aplecăm atenția mult prea târziu. Unde ne vizualizăm după absolvire – corist/membru al unei orchestre vs. solist – și cum ne pregătesc intituțiile de învățământ superior pentru fiecare dintre aceste variante? Sunt așteptările noastre în ceea ce privește vocația reale? Doar cei care ajung să fie soliști sunt cu adevărat buni în ceea ce fac? Toate aceste subiecte și multe altele au fost dezbătute din perspectiva instrumentistului, bineînțeles, cu aplicabilitate și asupra cântăreților, cu argumente pro și contra de necontestat. Atmosfera destinsă a fost cea care a permis o apropiere între „public” și speakeri, dând astfel frâu liber mărturisirilor și istorisirilor cu iz comic – un soi de interviu exclusivist pentru cei prezenți, unul schimbător de percepție, născător de introspecții.

După o scurtă pauză, cântăreții au fost cei privilegiați, ținte sigure ale informației de mare valoare livrate de regizoarea berlineză Kornelia Repschläger, viitor director al operei Schleswig-Holsteinischen Landestheater. Posibilitățile pe care studiourile de operă și teatrele lirice din Germania le oferă tinerilor absolvenți-cântăreți, dar și felul în care cariera este afectată de factorul familial în momentul în care apare posibilitatea de a părăsi țara natală în favoarea desăvârșirii studiilor sau obținerii unui job au fost subiectele dezbătute de Repschläger, alături de tenorul italian Angelo Raciti. Cei doi au susținut un masterclass de interpretare vocală în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” pe 6-7 noiembrie.

Adela Zaharia, fără dubii diva serii, ne-a fermecat încă o dată cu charisma sa, într-un discurs menit să deschidă ochii, să informeze tânăra generație în legătură cu anevoiosul drum, plin de sacrificii ce îi așteaptă până la momentul aplauzelor și strălucirii rampei și, de fapt, până la ceea ce numim împlinirea profesională. Mărturisește că nu este prima propunere de a vorbi despre parcursul unui cântăreț de operă pe care o primește, dar este prima pe care o acceptă, datorită faptului că i s-a permis să expună imaginea completă, cu fericitele și mai puțin fericitele, dar înțelepțitoarele sale experiențe profesionale. Inevitabil, curiozitatea tinerilor a mers înspre celebrul concurs Operalia, despre felul în care Adela a perceput această experiență și despre pregătirea intensă, atletică aș putea spune, pe care a făcut-o timp de 2 luni, subiect pe care am avut ocazia să-l dezbat alături de ea în cadrul unui interviu realizat cu ocazia ediției 2017 a Festivalului Enescu și pe care îl găsiți aici. „Confortul este unul dintre cei mai mari dușmani ai performanței”, ne mărturisește Adela în finalul Conferinței.

De păstrat obiceiul organizatorilor ICAR – International Conference Artists & Reality, întru informarea și clarificarea aspectelor manageriale ale carierei artistice, întru a primi o imagine HD a acestui parcurs, pentru care băncile școlii nu ne pregătesc. De dorit ar fi ca acest eveniment să fie încercuit în calendarele fiecăruia dintre noi, tinerii artiști, iar sălile să-i fie pline cu ocazia edițiilor viitoare. Acest articol a cuprins prea puțin din informația pe care ați acumulat-o fiind prezenți în sală, dar este, mai mult decât un review, un semnal de alarmă înspre un soi de informație atât de necesară, pe care prea puțin probabil o vom primi din altă parte.

Studenții clasei de canto prof. univ. dr. Marius Budoiu, alături de pianiștii conf. univ. dr. Horea Haplea și Codruța Ghenceanu

Conferința a fost urmată de un recital al clasei de canto a prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu, dragii mei colegi dragi. Chapeaus bas!

3

You might also like