Balul Operei 2016

Sâmbătă, 5 martie, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a purtat straie de sărbătoare, găzduind un eveniment cultural-artistic polivalet cu adevărat special, de înaltă ținută, dedicat valorii și devenit o tradiție în Cluj-Napoca, încă din anul 1992, ajungând anul acesta la cea de a XXI-a ediție, Marele Bal al Operei, la care am avut onoarea și plăcerea să particip. Este primul eveniment de acest gen la care am avut ocazia să fiu prezentă, iar, după spusele organizatorilor, această ediție a Balului Operei reprezintă o revenire la formatul inițial al evenimentului, extinzând suprafața scenei pe tot spațiul sălii. Acest eveniment are ca scop întâlnirea anuală a personalităților marcante, a elitelor vieții economice, culturale și politice, ale căror efort conjugat să ducă la dezvoltarea, bunăstarea și excelența în educație, cultură, artă și civilizația întregii comunități.

Balul Operei a luat naștere din dorința de a crea un eveniment care să focalizeze atenția asupra necesității restaurării clădirii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca la începutul anilor ’90, la inițiativa Grupului Mikotronic, susținută de Centrul de Afaceri Transilvania, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, TVR, SRR, Complexul Hotelier Napoca, Diesel Club și de un grup de societăți clujene. Începând cu anul 2003, Balul Operei este dedicat omagierii valorii, prezentării și premierii excelenței, creând Gala Laureaților, Trofeul Lya Hubic, Premiul Mecena, Titlul și Medalia de Senior al Cetății, Spiritus Mentor, Emblema de Cluj, Moda cum Laude și realizării proiectului Aleea Seniorilor Cetății. De-a lungul timpului Balul Operei i-a avut ca invitați pe artiști precum Florin Piersic, Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Dorel Vișan, Corina Chiriac, Gabriel Cotabiță, Felicia Filip și mulți, mulți alții.

Evenimentul a început în jurul orelor 19:00, când, pe covorul roșu așternut pe scările Operei, într-o adevărată atmosferă hollywoodiană, invitații au început să-și facă apariția, întâmpinați de către amfitrioni, presă și televiziuni. Odată cu intrarea în sala mare a Operei, evenimentul începe cu un spectacol de musical în atmosferă de Broadway, oferit de către soliștii, orchestra și corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, regia Mihaelei Bogdan, în colaborare cu actorii și dansatorii din echipa coregrafului Răzvan Mazilu și ansamblul de step condus de Adrian Strâmtu, care a fost, bineînțeles, și partea preferată de mine a spectacolului. Programul a fost alcătuit din momente din musicalul West Side Story (Leonard Bernstein) oferite de trupa de actori și dansatori a lui Răzvan Mazilu, dar și din momente oferite de soliștii și corul ONRC.

Celebrele Singing in the rain și New York, New York au fost prezente în interpretarea tenorului Tiberius Simu, respectiv a sopranei Ștefania Barz și a lui Vlad Morar, dar, trebuie să mărturisesc, momentele mele preferate au fost fragmentele din musicalurile Fantoma de la operă (Andrew Lloyd Webber), interpretate de către soprana Oana Trîmbițaș, Iulia Merca, Tiberius Simu și Vlad Morar, și Do-Re-Mi din musicalul Sunetul muzicii (Richard Rodgers), interpretat de mezzosoprana Iulia Merca și remarcabilul cor de copii Junior VIP pregătit de Anca Mona Mariaș, dar în special aria Glitter and Be Gay din opereta Candide (Leonard Bernstein) interpretată extraordinar, atât din punct de vedere vocal, rezolvând remarcabil dificultatea ariei, dar și din punct de vedere actoricesc, de către tânăra și extrem de taletata soprană Oana Trîmbițaș, pe care țin să o felicit din tot sufletul. Braaava!!!

În continuare, publicul a asistat la tradiționala Gală a laureaților și decernare a trofeelor Lya Hubic, a Premiului Macena, Emblemă de Cluj și a Titlurilor de Senior al Cetății și Spiritus Mentor.

Trofeele Lya Hubic au fost decernate în acest an de către directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, baritonul Florin Estefan unor artiști cu adevărat remarcabili ai instituției pe care acesta o conduce. Primul Trofeu Lya Hubic a fost înmânat sopranei Irina Săndulescu Bălan, o artistă cu adevărat completă care merită din plin orice distincție pe care o primește și pe care doresc să o felicit  din suflet și să îi mulțumesc pentru spectacolele extraordinare pe care ni le oferă. Cel de-al doilea Trofeu Lya Hubic a fost înmânat balerinei Andreea Jura, pe care ați putut să o urmăriți în spectacolele  Lacul Lebedelor și Spărgătorul de nuci, fiind o prezență cu adevărat magică pe scenă, care captează privirile publicului de la primul pas. Felicitări! Celelalte trei Trofee Lya Hubic au fost înmânate sopranei Elena Potopea din corul ONRC, instrumentistului Dumitru Rus, șef de partidă în orchestra ONRC și maestrului corepetitor Ovidiu Moldovan. Felicitări tuturor, încă o dată!

Premiul Alexandru Fărcaș a fost înmânat de către Remus Pop domnului prof.univ.dr. și muzicolog Gabriel Banciu, președintele senatului Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, pentru întreaga sa activitate didactică, dar și pentru remarcabilele sale scrieri de muzicologie. Felicitări, domnule Gabriel Banciu!

Premierea a continuat cu…

Trofeul „În memoriam” – Vasile Bindaș, șef mașinist al ONRC

Premiul „Macena” (înmânat de prof.univ.dr. Ioan Sbârciu) – Ionel Vitoc, arhitect

Premiile „Emblema de Cluj” – Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”, Mănăstirea Nicula, Salina Turda, Festivalul Mozart și Festivalul Untold

Titlurile și medaliile de „Senior al Cetății” (înmânate de acad. Ioan Aurel Pop) – dr. Dacian Cioloș, prim-ministru al României, prof.dr. Teofil Lung, șef secție chirurgie orală și mexilo-facială Cluj-Napoca, Vasile Igna, scriitor, conf.dr. Virgil Mihaiu, profesor de estetica jazzului la Academia de Muzică Gheorghe Dima, prof.dr. Alexandru Salontai, profesor de agronomie și Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești

„Spiritus Mentor” (înmânat de acad. Ionel Haiduc) – acad.prof.dr.ing. Horia Colan.

Pubicul Balului Operei a asistat și la două prezentări de modă, prima dintre acestea aparținând celebrului designer, Cătălin Botezatu, un fashion show aparte, cum acesta ne-a obișnuit, intitulată Chicago – Musical Fashion Show by Cătălin Botezatu. Cea de a doua prezentare a fost oferită de Contessa (Niculina Mureșan), aceasta având loc în timpul pauzei de șampanie dintre cele două părți ale spectacolului, în care a avut loc și recitalul susținut de AXenia pe scena amenajată în foaier.

Cea de a doua parte a Balului Operei a schimbat registrul evenimentului, avându-l în prim-plan pe Horia Brenciu & HB Orchestra Big Band și spectacolul său Sinatra, rămânând în spiritul de Broadway. Acesta a interpretat melodii din repertoriul său, dar și hituri din repertoriul artiștilor internaționali, stârnind ropote de aplauze la finalul fiecărui moment, datorită carismei sale debordante și atât de bine cunoscute de public.

În finalul evenimentului, invitații au fost invitați la Marele Bufet al Balului Operei, realizat de restaurantele Euphoria, Tokyo, Crush, ZaZa, Alexandrion, BDG, Moak, Leonidas, în timp ce pe scena din foaier-ul operei a avut loc un excepțional recital al cântărețului Irvin Doomes, care a destins atmosfera și a transformat foaierul Operei Naționale Române într-o adevărată sală de concerte cu hituri precum Blurred lines, Dalilah și Kiss din repertoriul lui Tom Jones.

Aceasta a fost cea de a XXI-a ediție a Marelui Bal al Operei și doresc să mulțumesc și să felicit organizatorii acestui minunat eveniment, care promovează muzica de calitate, eleganța și cultura în societate. Sper din tot sufletul că vor păstra această tradiție mulți, mulți ani de acum încolo și că ne vom putea bucura în fiecare an de o asemenea sărbătoare. Mulțumesc și fotografului Radu Pădureanu pentru aceste minunate fotografii care înfrumusețează postarea mea și vă aștept la premiera spectacolului Amadeus la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe 20 martie!

Kisses, Bianca

 

2

You might also like