Christmas Spirit at the Opera

Minunatele colinde și cântece de Crăciun sunt cu atât mai frumoase când sunt interpretate într-o sală superbă de operă, ornamentată în cel mai pur spirit de sărbătoare, de către profesioniști, soliști de talie națională și internațională, orchestră și două coruri, sub bagheta unui dirijor de marcă. Acesta a a fost cadoul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca pentru publicul său, vineri, 16 decembrie! Sala a fost plină, iar aplauzele au demonstrat încântarea publicului la audierea unor colinde foarte cunoscute, dar în aranjamente orchestrale sau corale inedite, dar și cântece de Crăriun din folclorul internațional, din coloana sonoră a celor mai frumoase filme! Protagoniștii evenimentului au fost soliștii casei, Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan și Cristian Mogoșan, dar și tânăra Ilinca Băcilă, fostă concurentă a concursului Vocea României, Orchestra Operei Române dirijată de Flaviul Filip, corul de copii Junior VIP condus de dirijoarea și compozitoarea Anca Mona Mariaș și corul Winter Delights, un cor înființat special pentru acest eveniment, format din studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, dar și din coriști ai Operei Române și ai Filarmonicii „Transilvania” și dirijat de Flaviu Mogoșan.

Concertul a fost deschis de corul Junior VIP și interpretarea a capella a unei colinde compuse chiar de dirijoarea acestuia cum nu se poate mai cald și mai frumos, sonoritatea lor emanând puritatea unor îngerași. O introducere mai bună în atmosfera celei mai frumoase sărbători din an, nu s-ar fi putut! Nici corul Winter Delights nu s-a lăsat mai prejos, continuând programul cu corul Ce sară de-această sară, scena a VII-a din Trecerea Crailor de la Răsărit de Sabin Drăgoi, aranjamentul pentru cor mixt fiind realizat de Flaviu Mogoșan, pregătind drumul cântului minunat al celor patru soliști către sufletul auditoriului! Colinde precum Trei păstori se întâlniră, Sus la poarta Raiului, Aseară pe-serate, Legănelul ui Isus, Noi în seara de Crăciun și Astăzi s-a născut Hristos au bucurat de la mic la mare pe toți cei adunați în sala mare a Operei. De departe, cel mai frumos moment al primei părți a fost cântecul Colindăm interpretat de Florin Estefan, cele două coruri și orchestra, un moment de mare intensitate emoțională. Felicitări și celui care a făcut aranjamentul frumoasei lucrări, dar mai ales celor care au interpretat-o!

Deși nu a avut loc o pauză, s-a simțit o schimbare de registru când s-a făcut trecerea de la repertoriul românesc la cel internațional, prin Somewhere in my memory din coloana sonoră a filmului Home alone interpretată de cele două coruri și orchestra, urmată de titluri precum I’ll be home for Christmas, I’m dreaming of a White Christmas, That Joyful Noice, The Bells of Christmas. Ca de obicei, ce e mai frumos este lăsat la final, ca o cireașă de pe tort, când au avut momente pline de energie în interpretări speciale, iar aici mă refer la Have yourself a Merry Little Christmas în interpretarea celor trei soliști, dar și Once upon a December, momentul cu care Ilinca Băcilă s-a remarcat în mod deosebit. Dintre toate aceste hituri nu putea lipsi nici O Holy Night, care a fost interpretată de tenorul Marius Vlad Budoiu, sau Let it snow!, un alt moment foarte apreciat de public. Concertul s-a încheiat sau, mai bine spus s-ar fi încheiat cu O Come, All Ye Faithful în interpretarea tuturor celor de pe scenă, dacă publicul nu ar fi cerut cu entuziasm un bis.

Pe lângă muzica superbă, întreaga sală a Operei Naționale Române din Cluj a arătat cu adevărat spectaculos, iar acest lucru se datorează scenografei Liliana Moraru și regizoarei Ina Hudea. Totul a fost surprins în minunatele fotografii ale lui Nicu Cherciu, dintre care am împrumutat și eu câteva pentru a-mi înfrumuseța postarea. Vă invit să admirați pe toate pe pagina de Facebook a Operei și îl felicit încă o dată pe talentatul fotograf! Felicit și conducerea instituției pentru cadoul muzical oferit publicului și sper să ne vedem în număr tot mai mare la ultimele spectacole ale acestui an!

Kisses, Bianca

3

You might also like