Decembrie – luna cadourilor muzicale

Astăzi citim prima pagină a ultimului capitol al anului 2017 – 1 decembrie. Nu știu cu ce să încep – cu un călduros și patriotic „La mulți ani, România!” sau cu tradiționalul „Bun venit în luna cadourilor și a sărbătorilor de iarnă!”? Ok, vor fi ambele, plus un „La mulți ani!” cu întârziere, pe care îl voi ura tuturor Andreilor! Să fie primit! Pentru că, după cum spuneam, tocmai am intrat în febra pregătilor pentru Crăciun, iar aceasta sărbătoare ne duce automat cu gândul la a dărui, eu am decis să vă propun câteva cadouri muzicale pe care le puteți face celor dragi pe parcursul acestei luni, dacă sunteți din Cluj sau dacă aveți posibilitatea de a face un scurt Christmas trip în frumosul meu oraș adoptiv – ceea ce recomand! În ceea ce mă privește, sunt foarte, foarte convinsă că nu există cadou mai frumos decât un bilet sau o invitație la un concert de colinde sau la un spectacol de operă. Nu dă greș niciodată și îți oferă posibilitatea de a petrece some high quality time cu cei dragi, cărora le oferi cadoul. Raportul amintiri și încărcătură emoțională – preț este și el unul tare avantajos. Iar acum că v-am convins – sper – să vedem ce ne oferă instituțiile de cultură clujene în luna decembrie!

Ei, bine, 1 decembrie și weekend-ul ce succede Ziua Națională a României nu poate fi sărbătorit altfel decât cu produse tradiționale la Târgul de Crăciun din Piața Unirii, nu?! Așa mă gândeam și eu! Dar luni, 4 decembrie și miercuri, 6 decembrie, de la orele 18:30, Opera Națională Română din Cluj ne oferă două reprezentații ale baletului Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, un spectacol must see dedicat perioadei Crăciunului. Minunatul ansamblu de balet al Operei clujene îi va avea ca primi soliști pe Andreea Jura (Maria) și Dan Haja (Spărgătorul de nuci), iar orchestra va fi condusă de maestrul Adrian Morar. În realizarea spectacolului, participă și talantații copii din Corul „Junior VIP”, coordonat de Anca Mona Mariaș. Bilete se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau online de pe www.biletmaster.ro. Cu siguranță, sălile se vor dovedi neîncăpătoare, dar mai avem șansa de a viziona acest spectacol magic, potrivit pentru toate, toate vârstele și pe 15 decembrie!

Nici Academia de Muzică „Gheorghe Dima” nu este mai puțin darnică și ne invită tot pe 6 decembrie, miercuriora 19:00, în sala Studio, la concertul pentru copii Poveste de iarnă, prezentat în cadrul programului de concerte pentru copii ”Do, Re, Mi, Start!”. Pregătit sub îndrumarea Ştefanei Ţiţeica, violonist şi pedagog de concert în Orchestra Radio München, concertul este moderat interactiv de tânăra dirijoare Dalma Toadere şi conţine fragmente din lucrări de P.I. Ceaikovski, A. Vivaldi, G.F. Händel, J.S. Bach, W.A. Mozart, S. Joplin, L. Mozart, interpretate de tineri studenți și absolvenți ai Academiei de Muzică: Beatrice Mureșan (flaut), Flaviu Luduşan (clarinet), Raluca Rad (pian), Trombitás Márta (vioara I), Alex Cioată (vioara II), Péter Zsolt (violă) și Kata Domahidi (violoncel). Acest concert este recomandat copiilor cu vârste între 5 și 10 ani și durează aproximativ 1 oră, iar biletele (10 lei) pot fi achiziționate cu o oră înaintea concertului. Rezervări și informații suplimentare: doremistart@amgd.ro.

Vineri, 8 decembrie, Filarmonica de Stat „Transilvania” ne invită la două evenimente minunate. Dimineața, cei mai mici dintre spectatori sunt invitați la un concert, care-i va avea ca prezentatori pe Adonis Tanța și Maria Alexievici. Din repertoriul acestuia vor face parte fragmente din Fantezia muzicală Mica Sirenă (după Hans Christian Andersen), interpretate de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Programul Filarmonicii clujene se continuă cu Concertul simfonic dirijat de Andrei Feher, care-l va avea ca solist pe violoncelistul Aurélien Pascal și va avea loc la Colegiul Academic, începând cu orele 19:00. Din repertoriul acestui concert vor face parte Poemul Simfonic Acteon de Șerban Marcu, Variaţiunile pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Piotr Ilici Ceaikovski și Fantezia Mica sirenă (după Hand Christian Andersen) de Alexander von Zemlinsky. Biletele pentru aceste două evenimente se pot achiționa online de pe www.biletmaster.ro

Sâmbătă, 9 decembrie, orele 10:30, va avea loc repetiția generală cu public a spectacolului Boema de Giacomo Puccini, care va avea loc duminică, 10 decembrie, la 18:30. Boema, un alt titlu must see al perioade și o capodoperă a genului, cu o încărcătură emoțională aparte, va fi pusă în scenă într-o distribuție absolut excepțională, care îi are ca protagoniști pe soprana Teodora Gheorghiu (Mimi), Sorin Lupu (Rodolfo), Zoltan Nagy (Marcello), Lucia Bulucz (Musetta). La pupitrul dirijoral va sta maestrul David Crescenzi, iar regia spectacolului este semnată Ina Hudea – un spectacol  de la care nu voi putea lipsi! Opera pucciniană este unul dintre acele titluri în care ne regăsim cu toții, care ne pune zâmbete pe buze și lacrimi în colțul ochiului deopotrivă și stârnește ropote de aplauze la fiecare reprezentație. Într-adevăr un cadou special pentru cei dragi!

Luni, 11 decembrie, seara ne găsește tot la operă, începând cu ora 18:30, de această dată cu Nabucco de Giuseppe Verdi, un alt hit al genului. Distribuția spectacolului va avea o serie de invitați, precum baritonul Sebastian Cătană în rolul titular, basul Bálint Szabó în rolul lui Zaccaria și soprana Dragana Radaković. Deși subiectul eroic nu este în concordanță cu pacea, bucuria și armonia perioadei sărbătorilor de iarnă, muzica lui Verdi merită să faceți o excepție. Acest titlu a umplut sala Operei la ultima sa reprezentație, cea din 25 octombrie, așa că grăbiți-vă la Agenția teatrală și… ne vedem, cu siguranță, la operă!

Ce să alegem pentru joi, 14 decembrieOpera Maghiară ne aduce la ora 18:30 La Traviata de Giuseppe Verdi, cu o invitată în rolul principal al Violettei Valery, soprana Kolonits Klára, iar Academia de Muzică „Gheorghe Dima” ne invită la ora 19:00 la un Concert vocal-simfonic extraordinar în două parți, care va avea ca repertoriu Schicksalslied, op. 54 de Johannes Brahms, Oratoriul de Crăciun de Valentin Timaru, în primă audiție absolută, dar și Simfonia nr. 1 în sol minor, op. 13 de Piotr Ilici Ceaikovski. Aceste lucrări vor fi interpretate de soliștii Daniela Mureșan Chișbora, Magda Eliza Maftei, Ana Rusu, Cristian Hodrea, Andrei Toader, Alin Barna, Petru Burcă, Orchestra Camerata Academica și Corul Ave Musica ale Academiei de Muzică. În prima parte a concertului, la pupitrul dirijoral va sta maestrul Ciprian Para, iar în cea de a doua, maestrul Cristian Sandu. Acest eveniment va avea loc în sala Studio a Academiei, iar intrarea este liberă. Hmm… grea alegere!

Un eveniment anual foarte mult așteptat, la care am participat și anul trecut, va avea loc duminică, 17 decembrie, ora 18:00 la Auditorium Maximum. Este deja o tradiție, iar acum vorbesc despre Concertul de Colinde Românești susținut de Diana Țugui (soprană), Florin Estefan (bariton), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Corul Cappella Transylvanica, Orchestra Academică Transilvană – dirijor Cornel Groza și Corul de copii „Junior VIP” – dirijor Anca-Mona Mariaș. Colindele sunt prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conferențiar al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, iar fondurile adunate se vor dona Asociației „Christiana”, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate. Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, de la standul Iulius Mall (lângă Centrul Info) și de pe biletmaster.ro. Ne vedem, fără doar și poate, la acest concert!

Dacă anul trecut Opera Națională Română ne-a oferit o reprezentație a concertului Winter delights, iar în acest an, datorită multitudinii de spectactori, vom avea ocazia de a participa și la repetiția generală de pe 18 decembrie, ora 18:00 a celor două reprezentații de pe 20 și 22 decembrie, ora 18:30. Evenimentul liric vă va învălui în magia iernii, pe note armonioase de sărbătoare și amintiri ninse din copilărie, glisând între Crăciunul tradițional autentic, moștenit de la bunici, și bucuria multiculturală ce cuprinde întregul glob în fiecare decembrie. Darul muzical va fi adus de soliștii Diana Țugui, Iulia Merca, Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan, acompaniați Corul și Orchestra teatrului liric clujean, aflați sub bagheta dirijorului Adrian Morar, dar și de către Corul de copii „Junior VIP” coordonat de Anca Mona Mariaș. Acesta este un alt eveniment tare drag mie, la care voi participa și pe care vi-l recomand cu căldura și cu emoția pe care am primit-o cu ocazia edițiilor precedente.

Din nou avem două variante pentru seara de 22 decembrie, pentru că Filarmonica de Stat „Transilvania” ne va oferi concertul simfonic Jazzy Christimas, începând cu ora 19:00. Protagoniștii serii, saxofonistul Nicolas Simion și pianistul Antonis Anissegos, vor interpreta Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde (aranjament pentru saxofon sopran, clavecin şi orchestră de coarde) de Alessandro Marcello, Hommage à Richard Oschanitzky pentru saxofon, pian şi orchestră de coarde de Nicolas Simion, Antiphonien pentru saxofon tenor, pian şi orchestră mare de Richard Oschanitzky și Un american la Paris de George Gershwin, sub bagheta dirijorală a lui Peter Christian Feigel. Programul acestui concert este mai mult decât atrăgător și de departe foarte interesant… Ne vedem la Filarmonică?

După minunata sărbătoare a Crăciunului, petrecută în sânul familiei, revenim cu același entuziasm în salile de concerte, pentru că tradiționalul Liliac al lui Strauss II revine la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pe 29 decembrie, ora 18:30, precedat de repetiția generală cu public de pe 28 decembrie, ora 18:00. Distribuția este una de zile mari, avându-i în rolurile principale pe tânărul tenor Andrei Manea (Eisenstein – debut, invitat), soprana Irina Săndulescu Bălan (Rosalinda), tenorul Marius Vlad Budoiu (Alfred), baritonul Bogdan Nistor (Dr. Falke), soprana Oana Trîmbițaș (Adela), basul Petru Burcă (Frank) și mezzosoprana Iulia Merca (Prințul Orlofsky). La pupitrul dirijoral va sta Adrian Morar. Ne vedem la operă, pentru a fi martori la farsa care îi este făcută lui Eisenstein și pentru a ne umple de bună dispoziție pentru noul an!

Dar… ce ne facem? Și Filarmonica „Transilvania” ne oferă pe 29 decembrie nu mai puțin tradiționalul Concert extraordinar de Anul Nou, la ora 19:00. Programul va include lucrări din opera compozitorilor Franz von Suppé, Johann Strauss, fiul, Piotr Ilici Ceaikovski, Jacques Offenbach, Antonín Dvořák şi Maurice Ravel, iar Orchestra Filarmonicii va fi dirijată de maestrul Vladimir Lungu.

Ce ne facem cu toate aceste evenimente minunate? Ei bine, eu zic să ne facem timp în programele noastre ocupate și să pășim în sălile de concert cu fiecare ocazie, alături de cei dragi… în special în această perioadă specială! Sper că nu am omis niciunul dintre frumoasele evenimente ale lunii decembrie și, acestea fiind spuse, ne vedem la Operă și la Filarmonică!

2

You might also like