Despre primul an de facultate

A venit oficial vacanța, după admiterea la cea de a doua specializare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, care a fost un succes, de această dată, și despre care o să vorbesc într-o postare care va veni la începutul facultății, și după primul an de facultate, care a trecut foarte, foarte repede… Exact acum un an dădeam (a doua) admitere, dar pare să fi fost acum o lună sau chiar mai puțin, pentru că îmi amintesc exact cu ce sentiment profund de nepăsare am trecut prin admitere, fiind prea focusată pe faptul că nu intrasem la ce mi-am dorit. Eeeh, între timp toate astea au trecut, am realizat că acel… „eșec” (cum îl numeam atunci) sau „plan mai bun al destinului” (cum îl numesc acum) a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi se putea întâmpla și am mers mai departe cu mai multă ambiție, perseverență și putere de muncă. Când m-am înscris la muzicologie nu știam ce fac, ce presupune asta și de ce dau acolo, but I did it, anyway, așa că am avut ceva surprize pe parcursul acestui an, despre care am decis să vorbesc în această postare. So here we go!

Cum spuneam și mai sus, dar și în alte postări, nu știam de ce m-am înscris tocmai la muzicologie, ce presupune asta și ce urma să mă aștepte. Am avut un an la dispoziție să-mi răspund la aceste întrebări și între timp am scris și un post despre asta, pe care îl puteți găsi aici. Pe lângă acest lucru, anul acesta am aflat și eu ce înseamnă cu adevărat viața de student și facultatea și am zis să ofer câteva tips-uri celor care urmează să fie anul acesta bobocei, dar și celor pur și simplu curioși de cum percep (până acum, cel puțin) schimbarea elev-student/liceu-facultate, pentru că primesc destul de des întrebări despre acest lucru…

1.Oraș nou, oportunități noi

Primesc foarte des întrebarea „cum e la Cluj?” sau „te-ai adaptat acolo?”. Well, eu m-am adaptat de mult în Cluj pentru că am făcut naveta vreo 3 ani jumate de 2-3 ori pe săptămână, deci nu a fost o noutate pentru mine când m-am mutat pentru facultate acolo. Îmi place foarte mult Clujul pentru că are multe oportunități pentru mine și am întotdeauna ceva de făcut. Bine… facultate îmi ocupă 80% din timp, dar îmi fac timp să merg de cel puțin 2-3 ori pe săptămână la operă/filarmonică, iar uneori chiar și la repetițiile celor două instituții, iar atunci când vreau să ies la un suc cu colegii, nu ne putem hotărî unde să mergem. Clujul e fain… e mare și, mai ales, plin de viață. Așa că, dacă mergeți la facultate la Cluj, don’t worry. You’ll love it!

2.Oameni noi și prieteni pe viață

Atunci când ajungi la facultate realizezi cel mai bine cu care dintre prietenii tăi te-a unit doar școala și care sunt prietenii pe care-i vei avea pe viață. Nu vorbesc doar despre colegii de liceu cu care ținem sau nu mai ținem legătura, ci și de cei pe care îi cunoaștem la facultate. Aici nu mai suntem uniți de doamna dirigintă sau de activități școlare, ci suntem aproape, aș putea spune, pe cont propriu. Prieteniile se leagă pe bune în facultate! Dar pe lângă colegi, la facultate faci cunoștință cu profesorii, dintre care unii ar putea să-ți devină mentori sau… adevărate coșmaruri (nu e cazul… încă). Există o mare diferență de abordare între profesorii de liceu și profesorii universitari. Dacă la liceu, în mare parte, avem niște reguli fixe despre cum ne comportăm la ore, la facultate fiecare profesor are pretențiile lui, dar ceea ce majoritatea au în comun este faptul că ne tratează ca pe niște adulți, care au responsabilități, drepturi și îndatoriri. În concluzie, la facultate legi prietenii de-o viață și cunoști oameni care te vor inspira și influența, in one way or another.

3.Sesiunea

Deși toooți suntem speriați de cuvântul cu S, sesiunea poate fi o perioadă foarte frumoasă, cu o singură condiție: să nu lăsăm toată materia pe ultima sută de metri. I mean, think about it… Eu am cursuri aproximativ… 8-9 ore pe zi în timpul semestrului, iar în sesiune mergem la facultate doar o oră pe zi, nu în fiecare zi, timp de 2-3 săptămâni. Unii ar spune că da, dar în restul zilei suntem îngropați în cărți. True, asta dacă trăim pe principiul că „până mâine sunt trei zile: azi, la noapte și mâine dimineață” și nu deschidem nicio carte tot anul universitar. Nu mă înțelegeți greșit… asta am făcut și eu (sort of), dar o să am mai multă grijă de acum. Știu, la facultate e foarte frumos pentru că nu te poți trezi un lucrări neanunțate sau scos la tablă, dar poate fi mai rău dacă nu ne gândim din timp că sesiunea vineee!

4.Prezența la cursuri

Toți ne întrebăm când ajungem la facultate care e treaba cu absențele/prezențele la facultate. Adică… aici nu-ți scade nota la purtare…, NU?! și… nici n-o sună pe maică-ta. Well, nu. E chiar mai rău. Aproape niciodată nu știi exact dacă profesorul ține cont de prezență sau nu, pentru că majoritatea nu vor spune asta, dar… aflăm cu siguranță la examen. Eu am făcut această prostie. Plecam de la ore ca să merg la repetiții la operă pentru că nu mă pot abține și am avut de suferit la note din acest motiv, dar este o lecție învățată: e mult mai ușor să stai la o oră (și poate chiar să nu dai examen dacă ai prezență completă), decât să dai un examen poate chiar mai greu decât restul studenților, care au fost la toate orele.

5.Mind you own business

Veți avea, probabil, acei colegi care tot timpul întreabă „tu cât ai învățat?”, „știi la examen?” , ca nu cumva să fi citit vreo pagină în plus ca ei, și ei se plâng „vaaai, n-am învățat nimic”, iar apoi iau 9,50 și merg și la mărire. Știți voi, ăia care cerșeau note și în liceu și trăiau pentru asta. Nu, nu se maturizează la facultate, întotdeauna se vor mândri cu notele lor, parcă ar fi vreun premiul Nobel și nu realizează că unii au alte aspirații și alte preocupări, care le sunt mult mai de folos în cariera pe care o vor urma decât o notă la o materie pe care nu o vor folosi niciodată (da, există și la facultate așa ceva). Grow up! N-o să te venereze nimeni pentru că ai 10 pe linie, în special atunci când uiți să fii un bun coleg și, înainte de asta, om.

Astea sunt Top 5 remarci asupra experienței de student. Sunt sigură că această postare va fi updatată după fiecare an de facultate sau chiar semestru, dar pentru moment acestea sunt lucrurile care mi-au trecut prin minte gândindu-mă la anul universitar ce a trecut și sper că v-au fost de folos. Dacă-mi mai vine vreo idee o să mai adaug și alte puncte!

Ah, era să uit! Blogul meu a făcut un anișor și sper să am timp și inspirație să îl țin „în viață” și de acum înainte. Happy birthday to my blooog!

Kisses, Bianca

5

You might also like