Fata babei și fata moșului, spectacol pentru copii

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a profitat de ziua de 29 februarie pentru a oferi un dar muzical extraordinar de frumos copiilor, o nouă premieră pentru cei mai mici iubitori de muzică și povești inspirată dintr-un basm românesc care i-a fermecat încă de la primele acorduri, Fata babei și fata moșului de Florin Comișel. Opereta reunește, de fapt, trei povești celebre, pentru că pe lângă personajele basmului al cărui nume aceasta îl poartă, copiii i-au putut cunoaște și pe „vărul primar al Motanului Încălțat” și pe capra cu trei iezi, toate acestea în cadrul unui tablou muzical inspirat din folclorul românesc.

Alegerea de a pune în scenă și de a promova o operetă din repertoriul românesc este una admirabilă și doresc să felicit ONRC pentru aceasta, dar și pe regizorul Iulian Ioan Sandu și pe tânăra asistentă de regie artistică, Camelia Crișan, studentă în anul I la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” la specializarea Artele Spectacolului care au reușit să capteze atenția sălii pline de copii pe parcursul întregului spectacol și să nu uităm de make-up artistul Anca Pintilie pentru transformarea artiștilor în adevărate personaje de basm. Braviii!

Compozitorul acestei operete este Florin Comișel (1922-1985). Acesta s-a născut la Ploiești și a studiat muzica la Universitatea de Muzică din București și a activat la Arhiva de folclor a Societății Compozitorilor Români și la Institutul de Folclor din capitală. Creația sa include lucrări vocale, corale, simfonice, vocal-simfonice și muzical-dramatice, dar s-a remarcat prin operetele sale construite pe baza unor teme politice (Răspântia, Culegătorii de stele), subiecte cu conținut istoric sau patriotic. În fiecare dintre operetele sale acesta a demonstrat capacități expresive deosebite, conturând astfel o evoluție a genului în contextul istoriei muzicii românești.

Opereta a avut premiera în anul 1982 pe libretul lui Cezar Țipa (unul dintre colaboratorii frecvenți ai compozitorului), după povestea lui Ion Creangă, fiind interpretată în premieră la București în luna martie a aceluiași an. Aceasta reflectă apropierea compozitorului de fondul muzical popular românesc. Spectacolul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este o adaptare a acesteia, realizată la nivel muzical de Flaviu Mogoșan, iar la nivelul libretului, de către Iulian Ioan Sandu. Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Păpuși „Puck”.

Povestea începe cu hora flăcăilor care, printre jocuri și strigături, descriu familia Babei și a Moșului și pe cele două fete ale acestora, Marghiolița, interpretată de Anca Aluaș – fata babei, leneșă și întotdeauna somnoroasă – și Ilenuța, interpretată de tânăra și talentata soprană Oana Trîmbițaș – fata moșului cea harnică și muncitoare. Aceasta este alungată de către baba și așa începe drumul său către Zână cea bună alături de motanul Miorlăilă. Baba o trimite pe Marghiolița să o urmărească pe Ilenuța, însoțită de vulpoiul Rică. Pe drumul către Zână, aceștia au parte de o grămadă de peripeții, întâlnindu-se cu Cuptorul, ursul Moș Martin, Părul cu crengile uscate și cu Fântâna. În final, cele două fete ajung la Zâna cea bună, care le invită să-și aleagă o ladă pe care să o deschidă doar după ce ajung acasă. În timp ce Ilenuța își ia o ladă micuță, lăcomia o împinge pe Marghiolița să ia cea mai mare ladă, dar conținutul celor două lăzi a fost surprinzător. Basmul se încheie în mod tradițional, cu un final fericit în care hărnicia, bunăvoința, sufletul bun al fetei moșului sunt, în cele din urmă, răsplătite, o învățătură minunată pentru cei mici care urmăreau personajele cu sufletul la gură. Tinerii interpreți au reușit să se apropie de sufletul publicului atât prin părțile muzicale, cât și prin replicile și prin momentele de dans, spre încântarea celor mici.

Pentru cei care nu au reușit să vizioneze premiera, o a doua reprezentație a acestui spectacol pentru copii, Fata babei și fata moșului, va avea loc pe 21 martie. Felicit fotograful Biro Istvan pentru fotografiile care-mi înfrumusețează de această dată postare! Sunt foarte încântată să remarc faptul că în ultima perioadă, sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este foarte plină la fiecare spectacol și sper din tot sufletul că acest lucru nu se va schimba. Ne vedem în continuare la operă!

Kisses, Bianca

1

You might also like