Florin Piersic, 2×40 de ani

Miercuri, 27 ianuarie, cel mai mare actor pe care România îl are și îl va avea, Florin Piersic, și-a sărbătorit cea de a… 4×20-a zi de naștere pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în fața mult iubitului său public, într-un spectacol cu casa închisă intitulat Nu mă-ntreba câți ani am, la finalul căruia emoțiile au stârnit lacrimi de ambele părți ale scenei. Sunt mândră că am avut ocazia să iau parte la acest eveniment în calitate de voluntară a ONRC și chiar să urc pe scenă pentru a-i înmâna marelui actor flori și cadouri binemeritate din partea președinției României și din partea prefectului județului Cluj. Cuvintele sunt mult, mult prea puține pentru a descrie cele patru ore și jumătate de spectacol, dar nu aș fi putut să las acest eveniment neobservat.

Actorul Florin Piersic, născut în anul 1936 în Cluj, a jucat dramă, comedie, tragedie și figuri istorice în filme românești celebre, precum „Drumul oaselor” (1980), „Haiducii lui Șaptecai” (1971) și „Misterele Bucureștilor” (1783), dar și în numeroase piese de teatru. Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București, promoția 1957, iar la doi ani după absolvire a debutat pe scena Teatrului Național din București.

Publicul clujean a avut ocazia să îl urmărească în prima parte a spectacolului interpretând rolul titular din poemul dramatic Peer Gynt, cu muzica de scenă a lui Edvard Grieg și textul de Henrik Ibsen. Acesta a avut premiera pe 24 februarie 1876, la Teatrul Cristiania din Copenhaga, iar povestea sa îl are în prim-plan pe țăranul norvegian Peer Gynt, un tânăr frumos și voinic cunoscut ca visător și aventurier, care o seduce de frumoasa Solveig, rol interpretat extraordinar de către tânăra și talentata soprană Oana Trîmbițaș, la nunta tinerilor Mas Mon și Ingrid, de unde o răpește pe mireasă, consumându-se iubirea ilegitimă a celor doi tineri, dar dimineața o respinge pe aceasta fără milă, începându-și, astfel, aventura căutării dragostei eterne, perfecte, iluzorii. În final, Peer Gynt se întoarce acasă, unde, deși nimeni nu-și mai aduce aminte de el, Solveig îl așteaptă credincioasă, aceasta reprezentând puritatea și frumusețea eternă feminină, și are loc duetul de împăcare. La pupitrul orchestrei Operei Naționale Române din Cluj a stat Gabriel Bebeșelea.

Cea de a doua parte, intitulată Florin… pur și simplu a fost dedicată unei conversații prietenești cu publicul în care au fost incluse binecunoscutele povești nemuritoare ale actorului, dar și bancurile acestuia. La finalul acesteia, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, baritonul Florin Estefan a citit mesajele cu urări ale președintelui României, a primăriei și prefecturii Cluj-Napoca, dar și a altor prieteni ai actorului, înmânându-i coșuri de flori și alte cadouri cu însemnătate pentru sărbătorit, iar mai apoi publicul a ieșit afară pentru a urmări focul de artificii și pentru a-i cânta La mulți ani actorului, moment care l-a emoționat pe acesta până la lacrimi.

A fost un eveniment cu adevărat special, la nivelul geniului actorului Florin Piersic, căruia îi urez încă o dată un călduros și sincer La mulți ani sănătoși și fericiți! Acesta merită toată admirația și aplauzele publicului și sper din tot sufletul că acest eveniment se va repeta, într-un mod chiar mai fastuos, cu ocazia împlinirii a… 3×30 de ani! La eveniment au participat și personalități precum actorul Dorel Vișan, primarul județului Cluj, Emil Boc și prefectul Gheorghe Vușcan, dar și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț și, bineînțeles, familia actorului, soția acestuia, finii și fiul său, Daniel. Cu riscul de a mă repeta, mă simt foarte onorată că am luat parte la un asemenea eveniment și felicit conducerea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca pentru organizare. Mulțumesc, ca de obicei, celui mai talentat fotograf, Nicu Cherciu pentru superbele fotografii și vă aștept la următoarele spectacole ale ONRC! Pe curând!

Kisses, Bianca

3

You might also like