La mulți ani, Voce!

Voi începe această postare prin a-mi cere scuze pentru perioada în care am lipsit de pe blog și pentru că am întârziat puțin (puțin mai mult…) cu această postare. Cu toate că au trecut cam două-trei săptămâni de la acest eveniment, ocazia cu care a avut loc și onoarea de a participa pe care am avut-o, nu m-au lăsat să renunț la a-l consemna în Jurnal, așa că vă urez lectură plăcută și vă mulțumesc anticipat pentru ințelegere!

Kisses, Bianca

Instrumentul perfect și complex creat de divinitate să cânte și să încânte mințile și sufletele audienței, vocea umană, este sărbătorit în fiecare an la Cluj printr-o conferință susținută de doamna doctor Rodica Mureșan, medic primar ORL, foniatru, dar și profesoara noastră de Igienă vocală, o materie opțională foarte interesantă și folositoare care se studiază în cadrul specializării Canto Clasic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cu ocazia Zilei Internaționale a Vocii, 16 aprilie. Această conferință este urmată de un recital susținut de studenți ai claselor de canto prof.univ.dr. Elena Moldovan, prof.univ.dr. Mircea Sâmpetrean, prof.univ.dr. Ana Rusu, conf.univ.dr. Marius Vlad Budoiu, conf.univ.dr. Ramon Coman, conf.univ.dr. Carmen Gurban și asis.univ.drd. Cristian Hodrea, acompaniați de  conf.univ.dr. Cornelia Cuteanu, conf.univ.dr. Codruța Ghenceanu, conf.univ.dr. Iulia Suciu, lect.univ.dr. Lucian Gheju, lect.univ.dr. Horea Haplea, lect.univ.dr. Lisbeth Tetrade, asis.univ.dr. Mira Gravriș, la care am avut ocazia și onoare să particip anul acesta, alături de colegii mei.

Pentru că anul acesta, Ziua Internațională a Vocii s-a suprapus cu Sărbătoarea Sfintelor Paște, repertoriul recitalului a fost adaptat acestei sărbători și, astfel, în program s-au regăsit fragmente din lucrări precum Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart, Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi. Magnificat de Johann Sebastian Bach, Requiem de Giuseppe Verdi, Messa di Gloria de Giacomo Puccini și Paulus de Felix Mendelssohn Bartholdy. Recitalul a avut loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, o locație superbă și adecvată acestui tip de evenimente, și i-a avut pe protagoniști pe studenții Hilda Starmüller (soprană, master I), Vlad Morar (bariton, anul III), Alina Roșca (soprană, master I), Beatrice Savin (soprană, anul II), Alexandra Leșiu (mezzosoprană, anul II), Andrei Toader (tenor, anul II), Lehel Borbely (bas, anul II), Cezara Diță (mezzosoprană, anul III), Sergiu Dumbravă (bariton, master I), Alice Bacalu (soprană, master I), Alexandru Suciu (bariton, anul IV), Aida Pavăl (soprană, master II), Lorena Puican (soprană, anul IV), Ruben Ciungan (bariton, anul III), Andrada Boha (mezzosoprană, master II). În finalul programului, am interpretat alături de colegii mei de an, David Pogana, Denis Ursan, Aurelian Filip și Tudor Țibrea, dar și alături de colega noastră din anul III, Cecilia Csomai, Recordare din Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart (în care m-am jucat de-a mezzosoprana și… mi-a ieșit mai mult sau mai puțin) și Agnus Dei din Messa di Gloria de Giacomo Puccini, un fragment superb pe care vi-l recomand să-l ascultați.

Îi mulțumim profesorului nostru, conf.univ.dr. Marius Vlad Budoiu pentru că ne-a ales un repertoriu atât de frumos și pentru că are încredere în noi și ne susține de fiecare dată, dar și doamnei doctor Rodica Mureșan pentru inițiativa de a organiza un asemenea eveniment dedicat vocii, în care studenții au ocazia să iasă în public! Sunt foarte fericită și încântată de fiecare dată când ies pe scenă în calitate de studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, pentru că simt că evoluez, că-mi depășesc emoțiile și că fac pași mici în direcția în care-mi doresc atât de mult și sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care îmi oferă această ocazie! Încă o dată, La mulți, mulți ani, VOCE!

3

You might also like