„Musical Journey” la Academia de Muzică din Cluj

Muzica este un limbaj universal care poate unii oameni din toate colțurile lumii într-o armonie perfectă, iar când acest lucru se întâmplă, atât publicul, cât și interpreții au parte de o experiență scenică aparte, memorabilă și specială. Scena Sălii studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” a avut parte de o astfel de experiență luni, 29 mai, iar cel care a făcut acest lucru posibil este tenorul Marius Vlad Budoiu. Solistul este unul dintre cântăreții de operă români care a adus și aduce în continuare cinste țării noastre, dar și școlii clujene de cânt pe marile scene din lume, precum cea a Teatrului La Scalla din Milano, Royal Albert Hall sau cea a Operei din Melbourne, Australia, unde vara trecută a interpretat unul dintre rolurile sale de suflet, rolul titular din opera Tannhäuser de Richard Wagner. Australienii au fost impresionați de profesionalismul tenorului român și, astfel, s-au legat frumoase colaborări precum cea de care ne-am bucurat la începutul săptămânii trecute.

După recitalul de lied din luna octombrie, Marius Vlad Budoiu a revenit pe scena Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde desfășoară o activitate didactică de aproximativ 20 de ani, alături de două invitate de marcă, soprana Irina Săndulescu Bălan, solistă a Operei Naționale Române din Cluj, și pianista australiană Tamara Smolyar.

Pianiasta Tamara Smolyar este o reprezentantă remarcabilă a faimoasei școli pianistice ruse, precum și câștigătoare a numeroase competiții ale fostei Uniuni Sovietice. A înregistrat pentru numeroase difuziuni Radio și TV la nivel național și internațional, precum și numeroase înregistrări de CD pentru Move, Vox Australis, Cantor Productions, Schimmel International Artists Collection. A susținut numeroase recitaluri solo și concerte. precum și cursuri de măiestrie în întreaga lume. Este foarte apreciată de critica de specialitate la nivel internațional. În prezent este conferențiar în cadrul Sir Zelman Cowen School of Music, Monash University, Australia. Aceasta a interpretat trei lucrări, două dintre ele fiind compuse special pentru ea, Variațiuni pe „Tuireamh Mhic Fhinin Dhuibh”, pentru pian solo de Thomas Reiner, și Re-Intentions, suită pentru pian solo de Kenji Fujimura, dar și partea a III-a din Trio Elegiac, op.9 de Serghei Rahmaninov, într-un aranjament pentru pian solo realizat chiar de interpretă, în colaborare cu Anthony Halliday.

Soprana Irina Săndulescu Bălan ne-a încântat cu liedurile Pașii și Apă vie, din ciclul Trei cântece pentru Til de Felicia Donceanu, dar și cu Wie erkenn’ ich mein Treulieb și Sie trugen ihn auf der Bahre bloß din ciclul 6 Lieduri, op.67 de Richard Strauss, în timp ce gazda recitalului, tenorul Marius Vlad Budoiu a interpretat trei dintre cele Șapte cântece pe versuri de Clement Marot, op.15 de George Enescu, Estrene a Anne, Languir me fais și Changeons propos. Cei doi au fost acompaniați de pianista australiană. Irina Săndulescu Bălan este una dintre puținele soliste de operă care, pe lângă această titulatură, poate fi denumită și o muziciană desăvârșită și a demonstrat din nou că-și merită pe deplin acest titlu. A utilizat o întreagă paletă de nuanțe și culori vocale pentru a evidenția fiecare frază ale celor patru lucrări. Este o bucurie și o încântare să o ascult interpretând și lucrări pentru voce și pian, și nu doar muzică de operă, iar, datorită acestui fapt, sper din suflet că voi mai avea asemenea ocazii!

Marius Vlad Budoiu ne-a obișnuit cu recitalurile sale de lied și ne-a demonstrat în nenumărate rânduri afinitatea sa pentru acest gen vocal cameral. A ales de această dată cele mai frumoase trei lieduri enesciene, prezente de mult timp în repertoriul său, dar care, în interpretarea solistului, se prezintă întotdeauna proaspăt și inovator.

Finalul recitalului a fost marcat de un bis, cei doi soliști interpretând Zwei Herzen im Dreivierteltakt de Robert Stolz, încheiând astfel serata camerală scurtă, dar valoroasă și cuprinzătoare pe care ne-a oferit-o Marius Vlad Budoiu, Irina Săndulescu Bălan și Tamara Smolyar. Deși publicul nu a fost numeros, aplauzele binemeritate au fost răsunătoare.

Pe lângă o întâlnire muzicală de pe două continente atât de diverite și de îndepărtate, care a fost posibilă datorită faptului că un artist al țării noastre a ajuns să fie apreciat peste hotare (poate chiar mai apreciat decât în propria țară), acest recital a reprezentat și o nouă ocazie de a-mi asculta prima profesoară de canto, superba soprană Irina Săndulescu Bălan, și actualul maestru, tenorul Marius Vlad Budoiu, cântând pe aceeași scenă. Asta da lecție de canto și de „cum să fii artist”! Îi felicit pentru acest eveniment și le mulțumesc pentru că există, pentru tot sprijinul și ajutorul pe care mi l-au oferit vreodată. Sunteți special și geniali și sunt mândră și foarte norocoasă că am ocazia să învăț atât de multe lucruri de la domniile voastre! Chapeau bas! 

I also want to congratulate my new australian friend, Tamara Smolyar, who is such a beautiful, funny and intelligent person! Brava and I hope we will have the chance to meet again in the near future!

2

You might also like