Nice to meet musicology!

”Muzicologii trebuie să știe tot. Voi nu vă permiteți să fiți ignoranți”.

Așa am fost întâmpinați încă din primele zile de școală. Nu m-am speriat… foarte tare, ci m-am ambiționat să învăț cât mai multe lucruri de la profesorii mei, care sunt, fără exagerare, adevărate genii. Stau și îi ascult oră de oră și mă mir. Când au avut oamenii ăștia timp să învețe atât de multe lucruri? Voi ajunge să cunosc măcar jumătate din toate lucrurile pe care ei le cunosc? Vom afla răspunsul la aceste întrebări ceva mai târziu probabil și sper că va fi unul afirmativ…

Am promis această postare încă de când a început facultatea, dar chiar ea a fost vinovată pentru întârzierea ei. Veți înțelege în cel mai scurt timp de ce.

Prima întrebare relevantă ar fi… Ce este muzicologia? Muzicologia (fr. musicologie, eng, musicology, germ. musikwissenschaft) este cea mai complexă știință a muzicii, pentru că ea cuprinde toate disciplinele muzicale existente, de la partea practică la cea teoretică, de la creație la interpretare și apoi la percepția creației de către public, de la estetică la critică și lista poate continua la infinit, iar tocmai acesta este motivul pentru care viitorii muzicologi trebuie să știe tot. Probabil următoarea întrebare ar fi ce fac muzicologii de fapt? Fiecare instituție muzicală are în componența sa cel puțin un muzicolog, pentru că aceștia sunt cei care organizează stagiuni, fie că este vorba de operă, filarmonică sau alte tipuri de instituție. De asemenea, bibliotecile sunt locurile unde muzicologii își desfășoară activitatea de cercetare. Am început să gustăm foarte puțin din acest proces de cercetare și pot spune că este ceva absolut fascinant să strângi informații, să le pui cap la cap într-un nou studiu muzical pe care generațiile viitoare îl vor citi. Locul muzicologilor este, de asemenea, în sala de operă, de filarmonică, de spectacol muzical în general, scriind critică și cronici muzicale, partea mea preferată și pe care am început-o de ceva timp chiar aici, pe blog, neștiind că va face parte din viitoarea mea specializare. Din acest punct de vedere, pot spune că am ajuns să fac ceea ce îmi place! Acum urmează întrebarea cea mai importantă… pentru cine este muzicologia? Ei bine, criteriile pentru a deveni un muzicolog sunt foarte simple și concise, și recomand această specializare tuturor celor îndrăgostiți de muzică, doritori de a învăța cât mai multe (în toate domeniile, nu doar în cel muzical) și iubitori de cărți. Era să uit… limba română și limbile străine (engleza, italiana, franceza și germana) sunt must have-uri pentru un muzicolog, pentru că cercetarea se face, de cele mai multe ori, cu bibliografie străină, majoritatea cărților și manuscriselor nefiind traduse în limba română.

Broșura de admitere a facultății teoretice din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea muzicologie, o puteți găsi pe site-ul www.amgd.ro. Examenul de admitere este unul care solicită doar baza de cunoștințe, deci este unul destul de accesibil pentru cei care au studiat muzică. Sfatul meu ar fi ca atunci când alegeți o specializare să nu ascultați poveștile de pe marginea ei, ci dinăuntrul ei. Astfel, eu, studentă a acestei specializări vă pot spune că nu este atât de tragic de greu pe cât se spune, dar este, cu siguranță. de mii de ori mai interesant decât se spune! Dacă doriți alte informații despre acest subiect, mă puteți contacta și sunt bucuroasă să răspund la întrebări. Succes celor care se hotărăsc să îmbrățișeze această știință și sper că vom fi colegi în anii ce urmează!

Kisses, Bianca

 

3

You might also like