Sibiul găzduiește muzica clasică

Am revenit la Sibiu, orașul care găzduiește de câțiva ani un festival extraordinar de muzică clasică, numit Classics for pleasure. Am participat pentru prima dată la acest festival în anul 2014 și am fost impresionată de calitatea momentelor artistice, concerte simfonice, spectacole de operă și operetă, care au loc pe parcursul unei săptămâni în Piața Mare a orașului, atunci având ocazia să audiez spectacolul de operă Bărbierul din Sevilla în interpretarea orchestrei și soliștilor Operei Naționale Române din Cluj, dar și concertul de încheiere a festivalului, intitulat Proms of Delight, care i-a avut ca protagoniști pe tenorul Marius Vlad Budoiu și pe soprana Narcisa Brumar. La ediția de anul acesta, am ajuns la două dintre cele 7 evenimente speciale oferite de organizatori, spectacolul de operă Ana Lugojana, adus la Sibiu de către orchestra, corul și soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, și la concertul de închidere a festivalului, un regal de arii de operă, susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijată de italianul David Crescenzi, și de soliști de marcă.

Festivalul Classics for pleasure este organizat de Asociația Elite Art Cluj UNESCO și este, după cum spun și organizatorii, un proiect-eveniment de înaltă ținută artistică, conceput în conformitate cu tendințele europene în materie de spectacol, finalizat cu un concert realizat după modelul BBC Proms (Proms of Delight). Obiectivele generale ale festivalului sunt promovarea României ca nucleu cultural profesionist în domeniul muzical la cele mai înalte standarde, competitiv cu programele culturale din întreaga lume, prin extinderea posibilităților de derulare a unor activități variate din domeniul artistic și cultural, atragerea și consolidarea interesului public pentru cultură, în particular pentru muzica clasică și conștientizarea publicului larg cu privire la beneficiile muzicii clasice, în toată diversitatea ei. Cu siguranță aceste  obiective sunt atinse cu mare succes, iar un exemplu elocvent în acest sens este și ediția de acest an, intitulată Special Edition.

Programul ediției cu numărul 6, Classics for Pleasure – Special edition, a cuprins concerte simfonice, vocal-simfonice, dar și corale, trei spectacole de operă și operetă și tradiționalul concert Proms of Delight. Pe scena festivalului au pășit în acest an artiști de renume, precum dirijorul Cristian Oroșanu, violonista Rebekka Hartmann, soprana Irina Ioana Baianț, colectivul Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, al Operei comice pentru copii și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dar și a soliștilor Irina Iordăchescu (soprană), Lilianna Zalesinska (mezzo-soprană), Dominik Sutowicz (tenor) și Iordache Basilic (bariton). Toate aceste evenimente au fost difuzate online prin livestreaming, o inițiativă demnă de admirat din partea organizatorilor, și s-au desfășurat cu o punctualitate desăvârșită. Încă o dată îi felicit pe organizatori și le doresc putere de muncă și dragoste pentru artă pentru a putea continua acest obicei minunat!

Deși am urmărit prin live-streaming tot festivalul, fizic am reușit să fiu prezentă doar la două dintre ele, spectacolul de operetă Ana Lugojana, în interpretarea ONRC, de la care nu puteam lipsi pentru că este teatrul liric cel mai aproape de sufletul meu, și la concertul de încheiere, Proms of Delight, unde a fost prezentă una dintre cele mai bune soprane din România și nu numai, pe care eu o îndrăgesc foarte, foarte tare, soprana Irina Iordăchescu.

Din cauza decesului Reginei Ana a României, ziua de 13 august a fost declarată zi de doliu național, iar spectacolul Ana Lugojana a fost dedicat celei care a fost Regina Ana și început cu jumătate de oră mai târziu decât fusese programat inițial, cu un moment de reculegere și cu interpretarea Imnului Regal de către corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În rolurile principale ale operetei au interpretat soprana Lucia Bulucz (Ana Lugojana), care s-a transpus în rolul princip atât vocal, cât și actoricește, tenorul Sorin Lupu (Sandu), care s-a remarcat prin muzicalitate, în special pe parcursul ariei, dar și „cvartetul” comic format din Ruslan Bârlea (Tony), Ștefania Barz (Tanti Maritzi) și Liana Sfârlea (Fany) și Emil Chiorean (Profesorul Nazarie). Opereta de inspirație folclorică, cu dansuri tradiționale a atras publicul în Piața Mare din Sibiu în ciuda frigului năprasnic de afară și a adus o bucățică din satul tradițional românesc în mijlocul orașului. Spectacolul a fost regizat de Mihaela Bogdan, iar coregrafia a fost realizată de Vasile Solomon.

Concertul de duminică seara, Proms of Delight a adus patru voci extraordinare în fața publicului sibian, partituri de operă  și operetă celebre, dar și orchestra Filarmonicii din Sibiu, la al cărei pupitru dirijoral a stat italianul David Crescenzi. Concertul a debutat cu uvertura operei Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini, din componența căreia am avut ocazia să ascultăm, mai târziu, și aria lui Figaro interpretată de baritonul Iordache Basilic, dar până atunci, pe scenă a pășit soprana Irina Iordăchescu, interpretând aria Laurettei, O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi de Puccini. Soprana s-a remarcat în mod special, atât prin tehnica vocală desăvârșită, cât și printr-o interpretare foarte sensibilă și transpunere în fiecare personaj interpretat. Concertul a continuat cu aria Celeste Aida din opera Aida de Verdi interpretată de tenorul Dominik Sutowicz și cu celebra Barcarola din Poveștile lui Hoffmann de Offenbach, în interpretarea sopranei Irina Iordăchescu și a mezzo-sopranei Liliana Zaleșinska, care are un timbru foarte frumos, o voce caldă care se pretează pentru o paletă foarte largă de repertoriu. Aceasta a interpretat aria Dalilei din Samson et Dalila de Camille Saint-Saens, dar și celebrele Habanera și Seguidilla din opera Carmen de Bizet, ultima dintre acestea, alături de tenorul Dominik Sutowicz. Momentul meu preferat al serii a fost fără îndoială duetul din Madama Butterfly de Puccini, interpretat de Irina Iordăchescu și Dominik Sutowicz. Acest rol i se potrivește ca o mănușă sopranei, de la care nu mi-am putut dezlipi ochii și urechile pe tot parcursul momentului, și sper că vom avea ocazia să vizionăm un spectacol cu aceasta în rolul titular, Cio-Cio San, și la noi în țară. Către finalul concertului, au fost interpretate și binecunoscutele Granada de Agustin Lara și Muzica din opereta Valurile Dunării de George Grigoriu. Seara s-a încheiat, bineînțeles, cu un frumos Brindisi, în care soprana Irina Iordăchescu mi-a adus aminte de momentul în care am auzit-o pentru prima dată live, în anul 2014, la Promenada Operei București, unde a interpretat tot un fragment dintr-un alt rol pe care îl interpretează memorabil, aria Violettei, Sempre libera din La Traviata de Verdi.

Cred că toți pasionații de muzică clasică sunt pe deplin mulțumitori organizatorilor acestui festival și doresc ca în numele lor să le mulțumesc și să le doresc sănătate, iubire de artă în continuare și putere să continue acest minunat obicei! Fotografiile sunt „împrumutate” de pe pagina de Facebook a festivalului, pe care puteți intra să dați un Like, iar apoi veți primi noutățile despre acesta și poate anul viitor ne vedem la Sibiu!

Kisses, Bianca

1

You might also like