Ziua porților deschise pentru micii spectatori la Opera Națională din Cluj

Opera Națională Română din Cluj se gândește întotdeauna la iubitorii de operă și le pregătește surprize dintre cele mai frumoase! De această dată, cei mai mici dintre spectatori au fost cei răsfățați cu o zi a porților deschise, în care au avut ocazia să pătrundă în misterele culiselor unui spectacol de operă și la repetiția generală a spectacolului pentru copii Peter Pan, care a primit titlul de Cel mai bun spectacol pentru copii din stagiunea 2015-2016 în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale de la Iași. Mi-a făcut o deosebită plăcere să iau și eu parte la un asemenea eveniment în calitate de voluntar al Operei și îmi pare rău că generația noastră nu a avut parte de șansa de a face cunoștință cu opera la o vârstă atât de fragedă. Îi felicit pe cei care au inițiat luat această inițiativă de a educa și culturaliza publicul cât mai devreme posibil!Turul către culise a început, bineînțeles, chiar de pe scenă, prima destinație fiind cabinele soliștilor, unde grupurile de copii i-au întâlnit pe Crocodil (baritonul Bogdan Nistor) și pe pirații Capitanului Hook (Barbu Șofron și Zoltan Molnar). Copiii au fost așteptați în fiecare punct al turului de câte un ghid care le-a explicat cum sunt concepute costumele și recuzita, din ce materiale și cine sunt garderobierii și care este rolul lor în pregătirea soliștilor.

În continuare, cei mici au putut vedea cum soliștii Adonis Tanța și George Godja sunt transformați cu ajutorul make-up-ului în celebrele personaje Peter Pan și Capitanul Hook. Au avut, de asemenea, ocazia să facă cunoștință cu aceștia, să facă fotografii sau chiar să le pună întrebări. Le-au fost prezentate și peruci din alte spectacole, dar și doamnele responsabile cu transformarea soliștilor în adevărate personaje de poveste.

Copii au asistat și la repetițiile care au loc înainte spectacolului, încălzirea vocilor soliștilor care îi interpretează pe copiii John și Michael (Vlad Corb și Daniel Murărița), dar și pe domnul și doamna Darling (Viorel Sâmpelean și Alexandra Hordoan) care au interpretat fiecare un scurt fragment din spectacol, acompaniați de către pianiștii Ovidiu Moldovan și Flaviu Mogoșan (dirijorul acestui spectacol). Ghidul le-a dat câteva detalii despre cât timp durează pregătirea muzicală înainte unui spectacol și despre câtă muncă este depusă pentru un astfel de eveniment, dar le-a fost prezentată și vocea de soprană și vocea de bas, prin intermediul ariilor interpretate de către cei doi soliști.

Următoarea destinație a fost garderoba, pe holul operei fiind prezentate diferite costume din spectacole de operă sau de balet, iar de aici turul a înaintat către sala corului, unde acesta repetă. Cei mici au avut ocazia să vadă chiar și direcțiunea operei, locul unde se concep programele de sală, afișele, unde se aleg distribuțiile pentru fiecare spectacol și spectacolele pentru fiecare lună a stagiunii.

În finalul turului, nu putea lipsi întâlnirea cu frumoasa și talentata soprană Oana Trâmbițaș, cea care interpretează rolul Wendy. Aceasta a fost surprinsă de curioșii iubitori ai operei făcând vocalize în timp ce era coafată pentru a intra pe scenă. După toată această frumoasă și entuziasmantă aventură în spatele scenei, copiii au revenit în sală, la locurile lor, unde au putut asista la proba de sunet și de lumini și la repetiția generală a spectacolului.

Doresc să felicit încă o dată conducerea ONRC pentru această inițiativă și să îi informez pe cei care nu au putut lua parte la acest eveniment extraordinar că în data de 18 aprilie, prima zi a programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, vor avea ocazia să facă acest lucru, începând cu orele 10:00. Îi mulțumesc, ca de obicei, fotografului Nicu Cherciu pentru fotografii și vă invit cu mic, cu mare la următoarele spectacole ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca!

Kisses, Bianca

3

You might also like